Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Μαλακά και αφράτα ψωμάκια

 

Υλικά

1 αυγό

300 γ αλεύρι

70 γ λάδι

70 γ χλιαρό γάλα

70 γ χλιαρό νερό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι ζάχαρης βανίλιας

7 γ ξηρή μαγιά και αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το γάλα, το νερό, την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το λάδι, την βανίλια και το ασπράδι του αυγού. Ανακατεύουμε και πάλι. Προσθέτουμε το αλάτι και τέλος σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη μας, είναι έτοιμη. Την μεταφέρουμε στον πάγκο και την πλάθουμε για 5 λεπτά. Την κάνουμε ένα μπαλάκι και της βάζουμε μερικές σταγόνες λάδι στην ζύμη μας γύρο της και την αφήνουμε σκεπασμένη στο μπολ για μία ώρα. Έπειτα την μεταφέρουμε στον πάγκο και την πλάθουμε μακρόστενα ομοιόμορφα για να την χωρίσουμε σε 9 μέρη. Το κάθε κομματάκι το κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε με το χέρι μας σε ένα κυκλάκι. Γυρίζουμε τις δύο πλευρές προς τα μέσα και με τα δάκτυλά μας, κλείνουμε τις προεξοχές φτιάχνοντας φραντζολάκια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.  Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο κρόκο που κρατήσαμε προσθέτουμε λίγο γάλα και με πιρούνι ανακατεύουμε. Με το πινέλο, περνάμε από το υλικό μας το κάθε ένα φραντζολάκι. Πάνω βάζουμε από μια πρέζα ζάχαρη και τα κόβουμε στην επιφάνεια τους, με κοφτερό μαχαίρι από τρεις φορές. Τα αφήνουμε 45 λεπτά και μετά τα τοποθετούμε στο φούρνο για να ψηθούν για 20 λεπτά.