Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Hachis Parmentier

 

Το hachis parmentier, ή Γαλλική πατατόπιτα, είναι ένα πιάτο με βάση τον πουρέ πατάτας και μοιάζει πάρα πολύ με την πιο γνωστή αγγλική «πίτα του βοσκού» αλλά και το ιταλικό «gatò di patate». Εμείς θα το λέγαμε, σουφλέ αν και δεν έχει καμία σχέση.

 

Υλικά

5 πατάτες

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας λάδι

100 γ ζεστό νερό και με ένα κύβο ζωμό λαχανικών

1 κουταλιά της σούπας αλεύρι

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

300 γ κιμά

30 γ βούτυρο

1 πρέζα από Θυμάρι, Κύμινο, Ρίγανη

Αλάτι, πιπέρι

100γ κρέμα γάλακτος πλήρη

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και νερό με αλάτι για να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες κατεβάζουμε από την φωτιά, την κατσαρόλα. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με λάδι και δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν πάρει χρώμα και γυαλίσει, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τον κιμά σε κομματάκια εδώ εκεί σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού μας. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν αρχίζει να παίρνει χρώμα προσθέτουμε τα μπαχαρικά, αλλά και τον ζωμό. Σκεπάζουμε το τηγάνι μας, για 20 λεπτά και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου φύγουν τα υγρά. Σουρώνουμε τις πατάτες και τις μεταφέρουμε σε μπολ. Με πιρούνι τις λιώνουμε. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο σε κομματάκια και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του τηγανιού με τον κιμά σε πυρίμαχο σκεύος και από πάνω με κουτάλι, βάζουμε σε ακανόνιστα σχήματα τον πουρέ. Προσέχουμε μόνο να πάει παντού. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς στην επάνω θέση του φούρνου και στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα.