Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ψωμάκι το καλύτερο



Υλικά

450 γ αλεύρι ολικής
200 γ χλιαρό νερό
1/2 νωπή μαγιά
1 κουτάλι γλυκού ζάχαρη
1 κουτάλι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό


Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι , το αλάτι και την μισή κουταλιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Σε κούπα βάζουμε την μαγιά, 50 γ από το νερό, την ζάχαρη την μισή και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 20 λεπτά, ανακατεύοντας πριν.  Στο μπολ με το νερό προσθέτουμε, το λάδι και το ξύδι. Μετά τα 20 λεπτά η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί και την βάζουμε στο μπολ με το αλεύρι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υγρά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά με το χέρι μας. Αν κολλάει η ζύμη προσθέτουμε μια στιμπιά αλεύρι. Το διπλώνουμε από κάτω προς τα απάνω και το πατάμε. Κάνουμε ένα ολοστρόγγυλο μπαλάκι και βάζουμε στο μπολ λίγο ακόμα αλεύρι για να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ η ζύμη μας. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα για 2 ώρες. Όταν αυτές περάσουν ζυμώνουμε για 4 φορές την ζύμη μας και κάνοντας πάλι ένα ομοιόμορφο μπαλάκι, την τοποθετούμε σε λαδόκολλα και στο ταψί μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.