Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Πατάτες ντοφινουάζ - Gratin dauphinois



Eίναι μια παραδοσιακή συνταγή η οποία μας έρχεται από την ορεινή περιοχή της Ντοφίν στη Νοτιοανατολική Γαλλία.

Υλικά


1 κιλό πατάτες
50 γ βούτυρο κομμένο σε μικρά τετραγωνάκια
350 ml. κρέμα γάλακτος
150 γ τριμμένο τυρί τύπου έμενταλ
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση


Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο σκεύος επάνω βάζουμε λίγο από το λιωμένο σκόρδο. Απλώνουμε την πρώτη στρώση με τις πατάτες μέχρι να καλυφθεί η βάση του σκεύους μας. Ρίχνουμε απάνω τριμμένο τυρί, κομματάκια βούτυρο, αλάτι, πιπέρι  και λίγο απ’ το λιωμένο σκόρδο. Από πάνω βάζουμε  άλλη μια στρώση πατάτες. Επαναλαμβάνουμε  την διαδικασία για τις υπόλοιπες στρώσεις. Τέλος ρίχνουμε πάνω από τις πατάτες την κρέμα γάλακτος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για μία ώρα περίπου.