Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Mouna oranaise de Pâques




Το La Mouna (ή Mona στα Ισπανικά) είναι ένα υπέροχο brioche που είχαν οι Γάλλοι μαζί τους τη Δευτέρα του Πάσχα, κοντά στη θάλασσα ή στο δάσος Planters στην περιοχή Οράν, της Αλγερίας. Το La Mouna είναι παραδοσιακό Πασχαλιάτικο κέικ για περισσότερα από 300 χρόνια, λέγεται ότι γεννήθηκε στην Ισπανία, στην επαρχία του Αλικάντε. Ο θρύλο λέει ότι μια ηλικιωμένη γυναίκα με το παρατσούκλι "La Mouna" ζύμωσε ένα καρβέλι ψωμί με το άσπρο αλεύρι και φρέσκα αυγά για να θεραπεύσει μια βασίλισσα που έχει μια μυστηριώδη αρρώστια. Όταν μετανάστευσαν στην Αλγερία οι Ισπανοί, αποφάσισαν να συνεχίσουν το έθιμο του Πάσχα στην περιοχή του Οράν και έτσι η Δευτέρα του Πάσχα, ονομάστηκε «Ημέρα Μόνα».

Υλικά

500 γ αλεύρι
150 γ ζάχαρη
3 αυγά και ένα κρόκο για την επιφάνεια
40 γ βούτυρο λυμένο
30 γ λάδι
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 φάκελα ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
5 κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Σε μπολ βάζουμε το γλυκάνισο με το χλιαρό νερό. Δεκαπέντε λεπτά μετά σουρώνουμε το γλυκάνισο και το νερό το βάζουμε σε κούπα και προσθέτουμε  την μαγιά, μια κουταλιά της σούπας αλεύρι και λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και το σκεπάζουμε για 15 πάλι λεπτά. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Τώρα προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύουμε και πάλι. Προσθέτουμε και τους σπόρους του γλυκάνισου. Πλάθουμε για λίγο την ζύμη μας στο πάγκο και την κόβουμε σε 4 κομμάτια. Πλάθουμε κυκλικά να γίνει στρόγγυλο. Τα τοποθετούμε σε ταψί που βάλαμε πριν λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε με πετσέτα για 20 λεπτά. Ξεσκεπάζοντας, τα αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού και λίγο νερό.  Έπειτα σε προθερμασμένο στους 180ο φούρνο τοποθετούμε το ταψί μας για 30 λεπτά.