Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Μελομακάρονα




Υλικά

600 γ αλεύρι
250 γ ηλιέλαιο
200 γ πορτοκάλι
375 γ νερό
250 γ λεπτή ζάχαρη
100 γ μέλι
 25 γ βούτυρο
 25 γ άχνη ζάχαρη
 20 ml ρούμι
 10 πεταλούδες καρυδόψιχα
   1 πορτοκάλι ολόκληρο
   1 κουταλιά σόδα
   1 ½  κουταλιά κανέλας Κεϋλάνης


Εκτέλεση

Ξεκινάμε από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη, το πορτοκάλι κομμένο στα δυο και στη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Όταν γίνει αυτό κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας μέλι. Σε μπολ  βάζουμε το αλεύρι, την σόδα, την κανέλα, την  άχνη και ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και βάζουμε το λάδι με το χυμό του πορτοκαλιού, αλλά και το βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά και όταν η ζύμη είναι έτοιμη, φτιάχνουμε μικρά σε σχήμα μπαλάκια, η σε μέγεθος κουταλιού σούπας …μακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.  Τοποθετούμε το ταψί μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Αν το χρώμα τους δεν είναι καφέ σκούρο τα αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το σιρόπι. Όταν πάρουν μια ελαφρά θέση κάτω από την επιφάνεια του σιροπιού τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε σχάρα. Σε πιατέλα που πριν είχαμε βάλει μέλι ραντίζοντας εδώ εκεί την επιφάνεια. Μετά την πρώτη στρώση βάζουμε επάνω πάλι μέλι ραντίζοντας με το κουτάλι και από επάνω τριμμένο καρύδι. Έτσι κάνουμε και με την επόμενη σειρά τα μελωμένα πλέον γλυκά μας.