Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Η καλύτερή μου Λαγάνα

 

Υλικά

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 ml νερό

10 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

30 ml ελαιόλαδο ή ταχίνι

6 γρ. μαγιά ξηρή

 

Για την επιφάνεια

50 ml νερό

5 γρ. ζάχαρη

Σουσάμι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά μας (το νερό να είναι χλιαρό) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνει σφιχτό ζυμάρι. Έπειτα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αφού περάσει μια ώρα, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι σε σχήμα λαγάνας και σε πάχος περίπου 1 εκατοστό. Αμέσως μετά, τοποθετούμε το ζυμάρι μας σε ένα ταψί, που πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, το καλύπτουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί. Μετά τον προβλεπόμενο χρόνο έχει φουσκώσει ελαφρώς το ζυμάρι μας, του κάνουμε με τα δάχτυλα μας ακαθόριστες λακκούβες σε όλη την επιφάνεια του. Μετά σε ένα ποτήρι, βάζουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Με πινέλο, αλείφουμε όλη την επιφάνεια της λαγάνας και αμέσως μετά την πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στους 200 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.