Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Κις Λορέν

 

Υλικά

Για την ζύμη

330 γ αλεύρι

230 γ βούτυρο, παγωμένο, σε κύβους

αλάτι

2 κρόκους

40 γ νερό

Για την γέμιση

300 γ μπέικον

200 γ γκούτα, τριμμένη

1 κουταλιά ξηρό θυμάρι

400 γ κρέμα γάλακτος 35%

4 αβγά

1 κρόκος

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Τρίβουμε καλά με τα χέρια μας, για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε τον έναν κρόκο αβγού, το νερό, και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά ελαστική. Τυλίγουμε τη ζύμη με μια μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για τάρτες. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και απλώνουμε ένα φύλλο λαδόκολλας. Πάνω βάζουμε ωμά όσπρια. Ψήνουμε στους 160° για 30 λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ωμά όσπρια. Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο του αβγού αραιωμένο με 1 κουταλιά. Ψήνουμε στον φούρνο για 10' μέχρι η ζύμη μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα. Σοτάρουμε το μπέικον αφού το έχουμε ψιλοκόψει και απλώνουμε στην τάρτα. Πασπαλίζουμε τη μισή γκούτα και το θυμάρι. Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός την κρέμα γάλακτος, τα αβγά και το πιπέρι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα στην τάρτα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γκούτα. Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά στους 170° μέχρι να σφίξει η γέμιση.