Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Τσουρέκια

 

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι

150 γρ. βούτυρο αγελάδας

280 γρ. ζάχαρη

3 φάκελα ξηρή μαγιά

200 γ γάλα πλήρες χλιαρό

90 γ νερό χλιαρό

80 γ χυμό πορτοκάλι

2 αυγά

2 κουταλάκια γλυκάνισο (σποράκια)

1 κουταλάκι γλυκάνισο σκόνη

2 βανίλιες

1 κουταλάκι ξύσμα από ένα πορτοκάλι

 Υλικά για την επάλειψη

1 αυγό

1 κουταλιά γάλα πλήρες

 

 Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, μία κουταλιά ζάχαρη, 3 κουταλιές αλεύρι και την μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρά, για να αναμειχθούν τα υλικά. Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη τον κάδο και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Αφού περάσουν τα 20 λεπτά, προσθέτουμε το αλεύρι και μετά τα υπόλοιπα υλικά μας, με τελευταίο το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε χαμηλή ταχύτητα, για 13 λεπτά. Τώρα λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι μας και καλύπτουμε με μεμβράνη. Το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες τουλάχιστον, μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας. Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το μπολ και το κόβουμε σε 9 κομμάτια. Έπειτα, παίρνουμε 3 από τα κομμάτια, τα κάνουμε κορδόνια ίσου πάχους και μήκους και φτιάχνουμε πλεξούδες. Έκανα τρείς. Δυο σε διαφορετικά μεγέθη, (η μία με αυγό), την άλλη στην γύρισα κυκλικά σε στρόγγυλη φόρμα με αυγό επάνω και σαλιγκαράκια. Τις τοποθέτησα σε αντικολλυτικό χαρτί σε φόρμα την μία και σε ταψί τις άλλες. Τις σκεπάζουμε με πετσέτες και τις αφήνουμε για μία ώρα σε ζεστό μέρος. Μετά το τέλος χρόνου τα αλείβουμε με το γάλα και το αυγό, απαλά με το πινέλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά