Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Ψωμί




Υλικά

500γ αλεύρι ολικής αλέσεως
2 κούπες χλιαρό νερό
2 φάκελα μαγιά
1 κουταλιά σούπας ξύδι
2 κουταλιές γλυκού αλάτι
½ κουταλιά του γλυκού μαύρη ζάχαρη.


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό, την μαγιά, το ξύδι, το αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατεύω όλα τα υλικά με τον αυγοδάρτη. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύω με ένα κουτάλι, μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Συνεχίζω και προσθέτω αλεύρι. Κρατάω λίγο για την επιφάνεια του πάγκου. Τώρα συνεχίζω με το χέρι το ζύμωμα. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη και ξεκολλάει από τα χέρια την φέρνω στον πάγκο. Συνεχίζω λίγο ακόμα το ζύμωμα με απαλές κινήσεις και φτιάχνω ένα μικρό καρβελάκι. Έχω  προθερμασμένο τον φούρνο στους 200 βαθμούς, αλλά σβηστό. Στο ταψί του φούρνου,  βάζω μια λαδόκολλα και επάνω το καρβελάκι. Το τοποθετώ στο φούρνο για 25 λεπτά, για να φουσκώσει. Έπειτα ανάβω και πάλι τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω για 30 λεπτά.