Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Flan Parisien

 

Υλικά

Για την κρέμα

750 γ  γάλα

250 γ ζάχαρη

1 κουταλάκι υγρή βανίλια

90 γ άμυλο καλαμποκιού

250 γ κρέμα γάλακτος 35%.

4 κρόκοι αυγών

1 αυγό

 

Για την βάση

375 γ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

15 γ ζάχαρη

1 γ αλάτι

180 γ κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

60 γ γάλα

1 κρόκος αυγού

 

Εκτέλεση

 

Για τη βάση

Στο μίξερ με το γάντζο ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα και τον κρόκο του αυγού μέχρι να αρχίσει να γίνει μια μπάλα. Βάζουμε την ζύμη ανάμεσα σε λαδόκολλες στην επιφάνεια εργασίας και με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη για δίσκο με τσέρκι  διαμέτρου 20 εκατοστών. Την τοποθετούμε μέσα και πατάμε καλά τις άκρες. Ότι περισσεύει το αφαιρούμε. Τοποθετούμε την φόρμα μας στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Τη σχάρα του φούρνου, τη βάζουμε μια θέση ποιο κάτω από την μέση και τον ανάβουμε  στους 200 βαθμούς.

 

Ετοιμάζουμε την κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη ζάχαρη να βράσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά, και σκεπάζουμε. Σε μπολ διαλύουμε το άμυλο με την κρέμα γάλακτος, χρησιμοποιώντας ένα σύρμα. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, το ολόκληρο  αυγό και την βανίλια.  Ενσωματώνουμε το μείγμα μας απαλά στο γάλα και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα  σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα.

Βγάζουμε την φόρμα με την βάση από την κατάψυξη. Πάνω βάζουμε την κρέμα και στο φούρνο για 45 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, την φόρμα με το flan και την βάζουμε πάνω σε μια σχάρα. Μόλις κρυώσει την μεταφέρουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον.