Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Σπανάκι ογκρατέν

 

Υλικά

1 κιλό σπανάκι κατεψυγμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

100 γ τυρί κίτρινο

1 αυγό

Αλάτι και πιπέρι

50 γ βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας αλεύρι

400 γ γάλα λίγα λιπαρά

20 γ φρυγανιά τριμμένη

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε το σπανάκι, μέχρι να μαλακώσει. Το γυρίζουμε σε σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Έπειτα το μεταφέρουμε σε μπολ και προσθέτουμε το μισό τυρί, το ασπράδι του αυγού, τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε καλά. Στο ταψάκι που το βουτυρώσαμε πρώτα βάζουμε την φρυγανιά και πάνω τα υλικά του μπολ. Σε κατσαρόλα που είναι σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το ανακάτεμα συνεχίζετε σε γρήγορο ρυθμό, με το σύρμα.  Κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τον κρόκο, και το υπόλοιπο τυρί, ανακατεύοντας και πάλι. Όταν αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ, την μεταφέρουμε στο ταψάκι με το σπανάκι και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.