Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Τυρόπιτα



Υλικά

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κρούστας
500 γ φέτα τριμμένη
350 γ έδταμ τριμμένο
100 γ κασέρι τριμμένο
100 γ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
260 γ γιαούρτι (2%)
100 γ βούτυρο ελαιοκράμβης (βιτάμ green) για τα φύλλα λιωμένο
 90 γ κρέμα γάλακτος
   4 αυγά ολόκληρα
    2 κρόκους (αυγών)
 10 γ αλάτι

Εκτέλεση

Σε μπολ κτυπώ καλά τα αυγά με το αλάτι και τα βάζω σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Προσθέτω όλα τα υλικά και ανακατεύω καλά. Σε παραλληλόγραμμο ταψί που πριν το βουτυρώνω με το πινέλο καλά, πριν βάλω το πρώτο φύλλο. Πάνω στο φύλλο βάζω πάλι βούτυρο, έπειτα προσθέτω το επόμενο φύλλο, το βουτυρώνω και αυτό αλλά και το επόμενο με τις άκρες των φύλλων ελεύθερες από έξω. Βάζω επάνω την γέμιση με τα υλικά του μπολ, φροντίζοντας να πάει σε όλα τα σημεία του ταψιού και γυρίζω μέσα τα φύλλα που ήταν εκτός ταψιού και τα βουτυρώνω στις άκρες. Τώρα βάζω το επόμενο φύλλο και το στρώνω καλά με το χέρι μου να πάει σε όλα τα σημεία της ζύμης. Βουτυρώνω και πάλι την επιφάνειά του με τις άκρες και πάλι από έξω από το ταψί. Προσθέτω το δεύτερο φύλλο και πάλι βουτυρωμένο και το τρίτο. Τώρα με ένα μαχαίρι κόβω τις άκρες των φύλλων που περίσσευαν. Τα φύλλα που είναι μέσα στο ταψί φροντίζω να μπουν μέσα στα όρια του ταψιού με το πίσω μέρος του μαχαιριού. Στην επιφάνεια και στις άκρες βάζω το υπόλοιπο βούτυρο. Χαράζω την επιφάνεια των φύλλων με το μαχαίρι. Τοποθετώ το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.